Sağlık

Aile Hekimlerine ve Sağlık Çalışanlarına Deprem Tazminatı Yok!

deprem

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde görev yapan memurlara deprem tazminatı ödenmesine dair genelgenin ayrıntıları sağlık camiasında tepkilere neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan genelgede deprem bölgelerinde görevli kamu personeline 6 Şubat 2023 tarihinden geçerli olmak üzere 6 ay süreyle 2059,99 TL tazminat ödenmesi ile ilgili çıkarılan genelge Resmi Gazetede yayımlandı. Genelge kapsamında tazminat ödenecek kamu görevlileri arasında sağlık çalışanlarının olmaması tepkilere neden oldu.

deprem tazmitanı

deprem tazminatı

Aile Hekimlerine ve Sağlık Çalışanlarına Deprem Tazminatı Yok!

Depremlerde hayatlarını kaybeden çok sayıda sağlık çalışanı olmasının yanında zor şartlar altında aylardır sağlık hizmeti vermek için çabalayan sağlık çalışanlarının genelge dışı tutulması tepkilere neden oldu. Meslek örgütleri kamudaki sağlık çalışanlarının genelge dışı tutulmasına ilişkin açıklama yaptı. Genelgenin yayımlanmasının ardından valilikler tarafından il sağlık müdürlüklerine gönderilen deprem tazminatı hakkındaki resmi yazıda, “sözleşmeli aile hekimleri ile aile sağlığı merkezleri çalışanlarının ödemelerinde; kayıtlı kişiler için ödenecek ücret, tarama, takip katsayısı ile maaşa esas nüfus puanı ve teşvik ödemeleri her biri ayrı ayrı hesaplanarak olağanüstü durumdan önceki son aya ait aylık ücretlerinden az olmamak üzere ödeme yapılır. İlgili maddeye istinaden mevcut durumda aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına ‘deprem tazminatı ücreti’ adı altında herhangi bir ödeme yapılamayacağı hususunda gereğini rica ederim” cümleleri yer aldı. 

TTB’den Sağlık Bakanlığına Çağrı!

Konuyla ilgili ilk açıklama Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) geldi. TTB, 12 Mayıs 2023’te yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnamesi uyarınca; deprem bölgesinde görev yapan tüm depremzede kamu emekçilerine 6 ay boyunca 2.060 TL ödeme yapılması kararı alınmıştır. Buna karşın birçok ilde hukuksuz ve ayrımcı bir tutum ortaya çıkmıştır. 6 Şubat depremlerinde çok sayıda aile hekimi ve ASM çalışanı da kayıplar vermiş, yaralanmış, evsiz kalmış; buna karşın deprem bölgesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine binaen geçici yerleşim alanlarında ve köylerde özveriyle çalışmalarını sürdürmüştür. Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığının verilmesi, moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması kamu otoritesinin sorumluluğudur. Sağlık Bakanlığı’nı derhal harekete geçerek sorunu çözmeye çağırıyor, TTB olarak sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

Hekim Birliği: Yanlış ve Haksız Uygulamadan Acilen Dönülsün!

Hekim Birliği, deprem bölgelerindeki aile hekimlerine ve sağlık çalışanlarına deprem tazminatı ödenmemesi konusunda açıklamada bulunarak yanlıştan acilen dönülmesi çağrısı yaptı. Hekim Birliği, “Depremde kayıplar veren, evsiz kalan ve tüm bunlara rağmen canla başla çalışan aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarına deprem tazminatı ödenmemesi kabul edilemez. Yetkilileri acilen bu yanlış ve haksız uygulamadan dönmeye, depremzedelere bir deprem daha yaşatmamaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

  SES Duyurdu: Altınoluk’ta Valilik Emri İle İlkokul Sağlık Polikliniğine Çevrildi!

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu