Soğuk Algınlığına Karşı Aronya Mucizesi
Aronya bitkisi kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı koruyor. Kızılderililerin de bu meyveden yararlandıkları söyleniyor.
Son yıllarda sağlık üzerine faydaları ile tüm dünyada gündemde olan bir meyve, aronya. Ana vatanı Kuzey Amerika olan ve Türkiye’de de yetiştirilen aronya meyvesi, en güçlü antioksidan kaynaklarından biri olarak gösteriliyor ve bu özelliği ile “süper meyve” olarak da anılıyor. Aronya, çok eski dönemlerden beri farklı coğrafyalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklarla savaşmak için tercih edilen bir meyvedir. Öyle ki Kızılderililerin, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için aronya meyvesinden yararlandıkları biliniyor.
Aronya Çok güçlü bir antioksidan kaynağı
Diğer tüm meyvelere oranla çok daha yüksek antioksidan miktarı ile dikkat çekmesinin yanı sıra yüksek C vitamini oranı, polifenoller, antosiyaninler ve proantosiyanidinler gibi birçok bileşiği bünyesinde barındırıyor. Güçlü bir antioksidan kaynağı olması ile beraber aronya, antiviral ve antiinflamatuar etkinliği sayesinde soğuk algınlığına karşı kalkan vazifesi görüyor ve hastalığın sebep olduğu belirtilerin de hafiflemesine destek oluyor. Yapılan çalışmalar aronyanın viral enfeksiyonlarda virüslerin hücreye tutunmasını ve çoğalmasını engellediğini göstermektedir. Buna ek olarak aronya, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde de etki göstererek soğuk algınlığı ve gribin önlenmesi ve hastalık belirtilerinin hafifletilmesinde potansiyel etkinliğe sahiptir. Türkiye’de bu süper gıdadan faydalanmak isteyen tüketiciler, kış başında marketlerde görmeye başladığımız aronyayı taze ya da donmuş meyve reyonlarında bulabilecekleri gibi, etkili dozda aronya ekstresi içeren bağışıklık destek ürünlerini de eczanelerden temin edebilirler. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)